Σμαρώ Θ. Μανούδη

Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

EXOF1

 

Μακριά, πολύ μακριά από τους αστερισμούς της καθημερινής ζωής, υπάρχει μια μικρή πόλη: Η πολιτεία των Πάγων ή Λευκή Πολιτεία. Μην την αναζητήσετε στους αρχαίους χάρτες, μην την αναζητήσετε στις μυστικές γραφές. Αυτή η πόλη απλώνεται σ' ένα λευκό φως, το φως της ίδιας της καρδιάς μας. Κι αν περπατήσετε στους στενούς της δρόμους, κάπου ανάμεσα απ' τα παλιά σπίτια και τους χιονισμένους καθρέπτες ίσως ανακαλύψετε μια βιτρίνα.

Δε μοιάζει με τις βιτρίνες των πρωινών δρόμων.
Δε μοιάζει με τις βιτρίνες των νυχτερινών περιπάτων.

Γιατί στις σκαλωσιές της, μια φορά το χρόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, γεννιούνται τα πιο όμορφα όνειρα, τα όνειρα που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν το σκοτάδι σε φως.
Αν τη βρείτε, μην την προσπεράσετε.

Είναι η βιτρίνα των ονείρων.

 

Γραφή έργου: Χειμώνας 1990, Λυκαβηττός, Αθήνα

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΤΙΧΟΙ: ΣΜΑΡΩ ΜΑΝΟΥΔΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΡΟΥΤΣΟΥ
ΑΦΗΓΗΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΚΡΙΣΤΗ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΑΤΖΗ

Έντυπη έκδοση: εξαντλημένο

ISBN: 960-235-490-9

Copyright 2001-2002 ,Σμαρώ Θ. Μανούδη

Όροι Χρήσης

Η χρήση του έργου Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ δίδεται ως ακολούθως:

1) Σε πολιτιστικούς ή εκπαιδευτικούς φορείς για παρουσιάσεις φιλανθρωπικού σκοπού στη μνήμη Θεοδώρου Μανούδη με απαραίτητη προηγούμενη επικοινωνία και γραπτή άδεια της συγγραφέως.

2) Σε πολιτιστικούς ή εκπαιδευτικούς φορείς για σχετικές παρουσιάσεις με απαραίτητη προηγούμενη επικοινωνία και γραπτή άδεια της συγγραφέως και αποκλειστικά εφ'όσον γίνονται αποδεκτοί οι προτεινόμενοι όροι χρήσης του έργου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αποθήκευση σε κάποιο σύστημα διάσωσης και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή οποιαδήποτε άλλη διασκευή χωρίς τη γραπτή άδεια της συγγραφέως.

 

Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ γεννήθηκε μέσ' από τις αναμνήσεις που γλιστρούν από τις επαρχιακές βιτρίνες των μικρών πόλεων του Βορρά: Δίκαια, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες...

Πόλεις υγρές, βυθισμένες στην ομίχλη, παγωμένες, κατάλευκες απ' το χιόνι, κλειστές, λίγο μελαγχολικές, περήφανες πολύ πριν τυλιχτούν με τα ποικιλόχρωμα σελοφάν της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Γράφηκε το χειμώνα του 1990 στην οδό Νικηφόρου Ουρανού, στο Λυκαβηττό κι έγινε μουσικό έργο χάρη στην οξυδέρκεια και την ευαισθησία της εκδότριας Φλώρας Σαρτζετάκη και του κριτικού λογοτεχνίας Κυριάκου Ντελόπουλου.
Τους ευχαριστώ.
Σήμερα, τα κρύσταλλά της έχουν θαμπώσει αρκετά και οι σκαλωσιές της λυγίζουν στη χιονοθύελλα των καιρών...

 

 

EXOF1  FormatFactorypage-2 small   FormatFactorypage-1 small
FormatFactorypage-3 small FormatFactorypage-4 small  FormatFactorypage-5 small

 

Περίληψη του έργου

Η μουσική, η θεατρική και χορευτική έκφραση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ονειρικής ιστορίας, που μιλά για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στο όνειρο...

Πριν από πολλά χρόνια στις όχθες του Σιωπηλού Ποταμού, βρισκόταν μια όμορφη, μικρή πόλη: η Πολιτεία των Πάγων ή Λευκή Πολιτεία.
Την έλεγαν έτσι, γιατί ζούσε στη σκιά του Μεγάλου Χειμώνα, ενός χειμώνα που αργούσε πολύ να τελειώσει, ενώ η όψη της είχε αποκτήσει την αχνή θαμπάδα των χιονονιφάδων, που χόρευαν αδιάκοπα στους στενούς της δρόμους.

Έτσι αρχίζει η ιστορία της Βιτρίνας των Ονείρων, μια ιστορία πλημμυρισμένη από ξωτικά, νεράιδες του χιονιού, κρυστάλλινα πλάσματα και νοσταλγία...

Σε μια μικρή παγωμένη πόλη του Βορρά τα ξωτικά κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων υφαίνουν τα καινούρια όνειρα των ανθρώπων. Ανάμεσά τους ένα μικρό ζευγάρι ο Κρυστάλλινος Νάνος και η Γυάλινη Νιφάδα που γλιστρούν χορεύοντας στα μισοφωτισμένα παράθυρα και παραμονεύουν τις ζωές των ανθρώπων.

Έτσι, το Δαντελένιο Δάσος πλημμυρίζει με σχέδια ονείρων και σχέδια ζωής που υφαίνουν τα ξωτικά πάνω σε μαγικούς αργαλειούς...

Και τις μέρες των Χριστουγέννων στολίζεται η Βιτρίνα των Ονείρων...
Μπορούμε να ταξιδέψουμε ως εκεί;

Τη χρονιά του Μεγάλου Κρύου όμως δεν υπάρχουν πια υλικά για να φτιαχτούν τα όνειρα και την Παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται η Θύελλα για να καταστρέψει τη Βιτρίνα των Ονείρων:

Τη Χρονιά του Μεγάλου Κρύου η καρδιά της Λευκής Πολιτείας έπαψε να χτυπά... Τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς ήρθαν δίχως όνειρα...Τα ξωτικά, καλά κρυμμένα στις δεντροφωλιές, δεν είχαν μπορέσει να ταξιδέψουν στις θερμές χώρες κι έτσι οι μαγικοί αργαλειοί στέκονταν άχρηστοι, μια και δεν υπήρχαν τα υλικά για να φτιαχτεί το πέπλο των ονείρων.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Κρυστάλλινος Νάνος και η Γυάλινη Νιφάδα ξύπνησαν από ένα βαθύ βουητό. Από το Δαντελένιο Δάσος περνούσε η Θύελλα... Ένα σύννεφο από νυχτερίδες πετούσε γύρω από τη Σκοτεινή Κυρά, ενώ στα άγρια, μακριά της μαλλιά, ήταν σκαλωμένα τα παιδιά της: η Στέρηση, ο Φθόνος, το Μίσος και η Μοναξιά, φυσώντας παράξενους αυλούς.

Το μικρό ζευγάρι ξωτικών, ο Κρυστάλλινος Νάνος και η Γυάλινη Νιφάδα, αποφασίζει να διώξει τη Θύελλα για να σώσει τη Βιτρίνα των Ονείρων.
Άραγε θα τα καταφέρει;

Δύσκολη η απόφαση, όχι όμως κι ακατόρθωτη. Τα δυο μικρά ξωτικά με το χορό και το τραγούδι τους προσπαθούν να διώξουν το σκοτάδι, το σκοτάδι της Θύελλας. Τρεις Μαγικές Φωνές απαντούν στο κάλεσμά τους: ο Άνεμος, η Νύχτα των Χριστουγέννων και ο Ουρανός, που με τα δώρα τους δίνουν τα υλικά και το φως για την ύφανση των χριστουγεννιάτικων ονείρων.

Μια μαγική ιστορία που θυμίζει σε όλους μας ότι είμαστε ακόμη παιδιά και ότι κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ξαναγεννιέται το φως...
Πραγματικά, η μικρή αυτή πόλη του Βορρά δεν ανήκει μόνο στη σφαίρα του μύθου, αλλά υπάρχει μέσα στην καρδιά μας και η Βιτρίνα των Ονείρων δεν κατοικείται μόνο από πλάσματα της φαντασίας, αλλά από τις δικές μας βαθύτερες επιθυμίες και αναζητήσεις που επιδιώκουν την έκφραση και την πραγμάτωσή τους.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ο μύθος συναντά την πραγματικότητα, η φαντασία ρίχνει το φως της στην καθημερινή ζωή και ανοίγουμε την καρδιά μας, έτοιμοι να πιστέψουμε στο μεγαλύτερο θαύμα: την αρχέγονη πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, την πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι που καταλήγει στο Θαύμα των Χριστουγέννων...

 

Βρίσκεστε εδώ: Home ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΘΕΑΤΡΟ Η Βιτρίνα των Ονείρων