Σμαρώ Θ. Μανούδη

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2009 ΠΑΡΙΣΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Η βιτρίνα των ονείρων» της Θρακιώτισσας Σμαρώς Μανούδη στο Παρίσι

09.12.2009


Το έργο καθρεφτίζει τις πατρίδες της συγγραφέως, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο και παραμένει διαχρονικό από τη χρονολογία έκδοσής του, το 1991, γιατί μιλά στις καρδιές των ανθρώπων, ακριβώς γιατί αποκαλύπτει τις βαθύτερες ψυχικές ανάγκες

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τους επίσημους φορείς της ελληνικής παρουσίας στη γαλλική πρωτεύουσα, εντάσσεται η παρουσίαση του χριστουγεννιάτικου έργου, που φέρει την υπογραφή της συγγραφέως Σμάρας Μανούδη και του συνθέτη Σταύρου Παπασταύρου. Πρόκειται για τη Βιτρίνα των Ονείρων, τη χριστουγεννιάτικη νουβέλα της Σμάρας Μανούδη, που παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις έξι η ώρα το απόγευμα στο Ελληνικό Σπίτι (Maison de la Grèce) στο Παρίσι, μια εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του γραφείου εκπαίδευσης στην Ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία.

Η παρουσίαση του έργου γίνεται στην ελληνική και γαλλική γλώσσα από τη φιλόλογο-εκπαιδευτικό και υποψήφια διδάκτορα γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας, Αναστασία Αρζόγλου, ενώ την εκδήλωση προλογίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Παρισίων και περιχώρων, δρ. Θωμάς Ευθυμίου.

Η Βιτρίνα των Ονείρων εκδόθηκε το 1991-92 από τις εκδόσεις «Γνώση», σε κείμενο και στίχους Σμαρώς Μανούδη, εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου, μουσική Σταύρου Παπασταύρου και ερμηνείες των τραγουδιών από τον ίδιο το συνθέτη, την Κρίστη Στασινοπούλου και τη Στέλλα Καλαντζή.

Από τότε, έχει παρουσιαστεί από ποικίλους πολιτιστικούς φορείς σε θεατρική και μουσική μορφή, όπως: στο δημοτικό θέατρο Καβάλας, στο θέατρο της σχολής Μωραΐτη, στο Αμαλίειο ίδρυμα, στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Ελευσίνας (Αισχύλεια), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πάτρας, στο Ελληνικό Σχολείο Luxembourg στο Παρίσι, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Νίκαιας, κ.α. Έχει μαγνητοσκοπηθεί από το παιδικό τμήμα της ΕΤ1 για το εορταστικό τηλεοπτικό της πρόγραμμα. Επίσης, η Βιτρίνα των Ονείρων έχει περιληφθεί στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΠΕΤ-2: Μελέτη, Διδασκαλία και Ανάδειξη της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας (1985-1995).

EXOF1

 

Η διαχρονικότητα του έργου
Ένα έργο διαχρονικό που δε σταμάτησε από τη χρονολογία έκδοσής του, το 1991, να μιλά στις καρδιές των ανθρώπων, ακριβώς γιατί αποκαλύπτει τις βαθύτερες ψυχικές ανάγκες.
Τη σημερινή εποχή, εποχή μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανεργία, η ανασφάλεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη αξιοκρατίας, η Βιτρίνα των Ονείρων, επίκαιρη όσο ποτέ, είναι ένα έργο που ξυπνά μέσα μας την ελπίδα, αλλά και την πίστη στη ζωή και τις αξίες της, ένα έργο που μας δίνει τη διάθεση να αγωνιστούμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη...

Η σημασία της παρουσίασης στο Παρίσι
Μια μικρή πόλη του Βορρά, δίπλα σ' ένα ποτάμι, παρουσιάζεται στο Παρίσι, την πιο λαμπερή πόλη της Ευρώπης.

Το ίδιο το έργο καθρεφτίζει τις πατρίδες της συγγραφέως, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο.

Ο Μύθος συναντά την Ιστορία.

Όλα κυλούν στις όχθες του Σιωπηλού Ποταμού: οι αναμνήσεις, τα όνειρα, οι ελπίδες των ανθρώπων που έφυγαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από τις μακρινές πόλεις της Ανατολικής Θράκης και της Μικρασίας σε αναζήτηση και δημιουργία μιας καινούριας ζωής στη γαλλική μητρόπολη.

Είναι άνθρωποι που αποτέλεσαν τη βάση της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι.

Είναι άνθρωποι που τότε και τώρα τους ενώνει η κοινή καταγωγή, η ίδια πατρίδα, η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός.

Στο Ελληνικό Σπίτι (Maison de la Grèce) συναντιούνται η συγγραφέας Σμάρα Μανούδη από τη Δυτική Θράκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Θωμάς Ευθυμίου, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και η φιλόλογος Αναστασία Αρζόγλου, μικρασιατικής καταγωγής, για να γνωρίσουν στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινό ένα έργο που έχει καταβολές από την ελληνική Ανατολή και συνδιαλέγεται στενά με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση.
Η Βιτρίνα των Ονείρων παραπέμπει στην παράδοση της βορειοευρωπαϊκής λογοτεχνίας γύρω από τα Χριστούγεννα και αποτελεί μία λογοτεχνική πρόταση που ενώνει την ελληνική Ανατολή με την ευρωπαϊκή Δύση.

Δελτίο Τύπου: Σμαρώ Μανούδη, Αναστασία Αρζόγλου
Γραφείο Εκπαίδευσης, Παρίσι 7/12/2009

ΠΗΓΗ: www.xronos.gr

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Μελαχροινή Μαρτίδου

 

Βρίσκεστε εδώ: Home ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΘΕΑΤΡΟ Η Βιτρίνα των Ονείρων Εργογραφία Λογοτεχνία H Βιτρίνα Των Ονείρων ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2009 ΠΑΡΙΣΙ